САЩ започват доставки на втечнен природен газ за Европа. Първият танкер с газ вече е напуснал Луизиана, предава Wall Street Journal. Очаква се танкерът „Креол Спирит“ да акостира в Португалия на 26-ти април.

Предвиждат се раздвижване на европейския пазар за горива и спад в цените на горивата. В момента пазарът в Европа е доминиран от Русия, която доставя една трета от горивата за Стария континент. „Това ще постави началото на ценова война между американския и руския газ“, обяснява експертът Тиери Брос.

Според изданието, САЩ ще се превърне в нетен износител на газ през 2017 година. Това твърдение се поддържа, тъй като през февруари САЩ започнаха за първи път да изнасят газ. Тексаската компания Cheniere Energy изпрати първия си танкер в Бразилия. Последващите доставки бяха към азиатски страни.

Към момента, Cheniere Energy има подписани договори за дългосрочна доставка на втечнен газ с редица от европейските компании, сред които са и британската BG Group, собственост на Royal Dutch Shell, и испанската Gas Natural. Като купувач на първото гориво, превозвано към Европа, е португалската компания Galp Energia.

Освен с руските доставчици, които предоставят на Германия 50% от необходимия й газ, а на Италия – една трета, САЩ ще се конкурира на европейския пазар и с Норвегия, Алжир и Близкия изток.

По предварителни изчисления на Wall Street Journal, американският газ ще се продава и по-евтино от руския. Възможно е газът от Щатите да струва 4,3 долара за един милион джаула, докато руският в момента струва 5,8 долара за милион джаула. Това води до очакването, че в отговор „Газпром“ ще снижи своята продажна цена до 3 долара, посочват експерти.

От „Газпром“ напомнят, че компанията няма намерение да навлиза в енергийна война с Щатите. По отношение на доставните си цени, руският монополист съобщава, че те ще бъдат коментирани при евентуален ценови натиск от САЩ и ще зависят от това до колко компанията ще понижи производствените си разходи и разходите по доставка.


Share Follow

Leave A Reply