В 12:00 часа днес по улиците на София се проведе протест под патронажа на Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАП). Около 150 автобуса тръгнаха от Цариградско шосе, като преминаха през централните столични булеварди с крайна точка „Централна автогара София“. Протестът бе под надслов „Не на сивата икономика“. Председателят на сдружението Галя Топалова заяви, че сивият сектор е най-сериозният проблем пред автобусните превозвачи. Те са категорични, че това е предупредителен протест и предупредиха, че ако до 10-ти май исканията им не бъдат чути, ще последват ефективни стачки и блокади на ключови столични булеварди.

Колоната от автобуси беше дълга от хотел „Плиска“ до СУ „Св. Климент Охридски“, като продължаваше в посока бул. „Цар Освободител“. Полицейска кола се движеше начело на колоната, а под предното стъкло на първия автобус беше закачен плакат с надпис: „Не на сивата икономика“. Всички останали имаха на предните си стъкла табели, които гласяха: „НСАПБ – протест“.

Основните искания на НСАП, посочени в сайта им са следните: „Борба със сивата икономика в сектора, изработване на нова Републиканска транспортна схема, еднакви общи условия при възлагане на поръчки за обществен превоз на пътници, изработване на ясен механизъм за компенсации и субсидии, отпадане на тол таксите за автобуси, извършващи превози по редовни автобусни линии, промени в Закона за автомобилните превози и кореспондиращите с него подзаконови нормативни актове.“

Среща между транспортния министър Ивайло Московски и представители на НСАП

Среща между транспортния министър Ивайло Московски и представители на НСАП

Миналата седмица транспортният министър беше на среща с представители на НСАП, където бяха обсъдени техните искания. След няколко часа разговори се стигна до съгласие за промени в три направления – корекции на дестинации и спирки в Националната транспортна схема, категоризация на автогарите и ново ценообразуване и законови промени, които да подобрят транспорта на общинско ниво, тъй като там има установени нарушения.

След срещата с министъра от сдружението на превозвачите съобщиха, че още обмислят дали ще има протест. Днес той беше факт в София и Варна.


Share Follow

Leave A Reply