КЕВР реши, считано от днес, софиянци да заплащат по 1.82 лв. с ДДС за кубик студена вода, вместо досегашните 1.76 лв. Поскъпването с шест стотинки се равнява на увеличение с приблизително три цяло и пет на сто, въпреки че увеличението, поискано от „Софийска вода“ е 20%.

Предложението на концесионера за повишение на тарифата се дължи на намалени водни количества в ценовия модел, обяснява експертът към Комисията за енергийно и водно регулиране Ивайло Касчиев. Според изчисленията на комисията социалната поносимост на софиянци към заплащаната стойност за кубик питейна вода е 5.12 лева. Изчисленията на регулатора са направени на база данни от НСИ за средномесечен доход, брой членове в домакинството и минимално месечно потребление на вода за бита за град София.

Поскъпване на ВиК услугите от днес има и в градовете Плевен и Пещера. Там поскъпването е с 10.4%. Кубик студена вода вече ще струва 2.292 лева, а не 2.076 лв., както беше досега.

Предвижда се ново поскъпване на водата от началото на 2017-та. Припомняме, че на 14-ти април от ВМРО съобщиха, че предвиждат подаване на жалба срещу КЕВР и „Софийска вода“, ако водата в София поскъпне. От партията обясняват, че увеличението на водата в столицата не е аргументирано от концесионера – т.е. липсва ясна информация по какъв начин ще се подобри качеството на предлаганата услуга.


Share Follow

Leave A Reply