Депутатът от ДПС Делян Пеевски е продал дяловете си в три от офшорните си компании. Това става ясно от декларация, подадена по Закона за конфликт на интереси, публикувана на сайта на парламента. Декларацията е с дата 28 април – последният работен ден преди народните представители да излязат във великденска ваканция.

deklaraciq

Според документа, Пеевски се разделя с Redwood Capital Ltd. и Uno de senso Group Ltd., собственост върху които беше декларирал в края на ноември. Пеевски посочва и че вече не притежава Richi International Ltd., придобиването на която беше обявил в първите дни на януари. Не е ясно къде са регистрирани или с какво се занимават тези офшорки.

В края на март Пеевски обяви, че се отказа от бизнеса си в България, а премиерът Бойко Борисов неотдавна заяви в телевизионно интервю, че депутатът напуска страната.
Пеевски се отказа и от придобиването на активите на фалиралия врачански торов завод „Химко“. Публичното оттегляне дойде около месец, след като премиерът Бойко Борисов показно започна да спира обществени поръчки на фирми, свързани с депутата. По-късно Пеевски се раздели с официалния си дял от 5 на сто в „Булгартабак холдинг“. Проверка на „Капитал“ установи, че акциите са продадени на офшорна компания, свързана отново с него.

През април депутатът от ДПС продаде 18% от публичното дружество „Юрий Гагарин“ на фирмата „Дореко Комерс“, която е инвеститор в печатницата за притежаваните от неговата фамилия издания. Прехвърлянето бе направено на 20 април при цена от 38 лв. на акция, или общо 6.87 млн. лв, съобщи тогава вестник Банкеръ. „Дореко комерс“ e собственост на Doreco Limited от Британските Вирджински острови. Агент по регистрацията на тази фирма е „Мосак Фонсека & Ко“ Лтд – клон на панамската консултантска компания, заради която в началото на април се разрази скандалът с офшорките. Българското дружество – „Дореко комерс“, е едноличен собственик на „Принт трейдинг“ – с предишно име „ИПК родина 1“. Дружеството беше инвеститорът в печатницата за изданията на семейството на Пеевски.

Въпреки, че Пеевски обяви, че се оттегля от целия бизнес, той продължи да инвестира във веригата за техника „Техномаркет България“. Веригата е получила кредитна линия в размер до 10 млн. евро от „Търговска банка“, гарантиран с негова собственост, показва справка в Търговския регистър. Заемът е обезпечен с първа по ред ипотека на сградата на бТВ в столичния квартал Манастирски ливади – Изток. Тя беше придобита през януари от „Балканска медийна компания“, фирма, в която половината от капитала се държат от Пеевски, а другата част от майка му Ирена Кръстева. „Балканска медийна компания“ се явява и съдлъжник по кредита заедно с „Техномаркет България“.


Share Follow

Leave A Reply