Финансовият министър Владислав Горанов да оттегли предлаганите от него промени в Кодекса за социално осигуряване, с които индивидуалните партиди за втора пенсия ще се прехвърлят в общ пул и втората пенсия става пожизнена без право за наследяване. Това призоваха от гражданската квота на Реформаторския блок.

„Ако се приемат промените в КСО, предложени от финансовия министър Владислав Горанов, това ще е може би най-голямата кражба, която ще се осъществи след случилото се в КТБ.“ Това заяви депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов на пресконференция на ДСБ и Гражданския съвет. Промените трябва да бъдат обсъдени широко, поне шест месеца, като в дискусиите участват редица експерти, а също така да се изчакат резултатите от стрес тестовете за частните пенсионни фондове, които трябва да бъдат в края на декември. Чак след анализ на резултатите на стрес тестовете може да се правят поправки в една или друга посока, допълни Караджов. „Тайно от парламента, тайно от ресорния вицепремиер по социалната политика Ивайло Калфин са направени промени изцяло във вреда на тези, които очакват пенсии по втори капиталов стълб“, заяви още Гроздан Караджов.

„Предлагаме на министъра на финансите Владислав Горанов да не внася този законопроект“, заяви и депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. „Национализация не е само, когато дойдат у нас и ви вземат телевизора или колата, а и когато ви ограничават правото да се разпореждате с вашите пари“, смята депутатът.
„Това са лични пари и не може със закон да бъдат отнемани. Възникнали са лични, частно-правни отношения и законодателят няма право да ги пипа по Конституция“, коментира икономистът Георги Ганев.

„Ако позволим здравата глава да понесе тегобите на заболялата, средствата от частните фондове ще оттекат по същия начин, както досега те бяха управлявани в НОИ, т. е ще бъдат изхарчени“, заявиха представителите на Реформаторския блок.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че е готов да оттегли предлаганата от него пенсионна реформа, ако надделеят аргументите „против“.


Share Follow

Leave A Reply