„Призовавам Доган да си поеме своята отговорност и да се завърне в политиката“. Така през есента се обърна към почетния председател на ДПС анализаторът Валентин Вацев. Още преди да завалят предсказанията как той, Сокола, щял да се появи на бял кон… Не – това не беше апел, а по-скоро прогноза на опитен политик. Макар и бивш. Малко след това, точно преди Коледа, една реч на Доган взриви публичното пространство. И духът излезе от бутилката. По ориенталски. В „нощта срещу Рождество“, както би написал Гогол, всички вещици и таласъми яхнаха метлите, за да сглобят новия сюжет. Сценарият на новите политически реалности. А реалността ни изправя пред драматичен разлом, както беше казал социологът Иво Христов.

dogan dps

 

Този път разломът е факт дори и в ДПС. И той настъпи след злополучно сваления от Анкара руски самолет. След онези драматични 17 секунди стана видно, че руското и турското лоби в движението са в непримирима схватка. ДПС оцеля най-дълго, но не може да оцелява вечно. Партията бе създадена, за да се приобщят българските турци. А към днешна дата към какво точно ще се приобщават – към рухналата държава и общество…?

Имам един спомен за Лютви Местан. Преди 7-8 години, когато Ахмед Доган всеки вторник пиеше по едно кафе в централата на ДПС и озаряваше с философска промисъл своите колеги, Местан все още бе част от пейзажа. След поредното заседание на ЦОБ в един слънчев пролетен ден той звънна на някого по телефона и с богоугоден глас сподели на загадъчния събеседник „Видя ли – Председателят се съгласи с МОЕТО мнение…“ Никога няма да забравя тази раболепна усмивка. И после се чудят защо той ги наричал мъжки секретарки… Само че мъжките секретарки имат един недостатък спрямо колежките си от нежния пол – често страдат от патологичен нарцисизъм и бързат да наваксат дефицитите – глад за власт и доминация.

4787228

Този апетит сега се нарича ДОСТ. По същество: ДОСТ е нож с две остриета – новата формация има потенциал да отмъкне доста гласове, но може и да се превърне в удобния нов злодей. И така да измести фокуса на обществения негативизъм от самата ДПС. Този процес вече е факт и дори не е изключено това да е съзнателно търсен ефект. Всъщност, скандалната реплика, че „Турция е там, където се говори турски“ далеч не беше най-скандалното на неговия учредителен форум. Защото тя може да мине под знаменателя на политическия популизъм. По-скандални са знаците, които бяха дадени с речта на арабски с цитати от Корана, демонстративната ораторка с бурка и, разбира се, присъствието на посланик Гьокче. Разбирайте – война е, едната цивилизация е излишна, а вие сте на пътя ни. Подкрепата на полската и украинската страна – където и в момента се трупат натовски танкове – също не е за подминаване. Това по повод борбата на руското и турското лоби в ДПС. Следете регистрацията на новата партия. Coming soon.

Какъв обаче е изходът за ДПС? Силен лидер. Но такъв няма. Само Доган. Точно затова се появиха съновиденията, че той няма друг изход, освен отново да долети на бял кон. Като бял ден беше ясно обаче, че Доган няма да се върне персонално на сцената на оперативната политика нито на бял, нито на куц кон. По тази причина през последните няколко месеца трескаво се търсеше спасителен вариант. В крайна сметка почетният председател реши отново да остане зад кулисите с марионетка в ръка. Този път името й е Карадайъ. Изборът му обаче може да поотложи малко „морфичния резонанс“ за сметка за морфологичния разбор на новия лидер…Който е трудно разбираем и за свои, и за чужди. Но обладава патетика, хъс и…лоялност.

karadaia

Някои намират това решение за недалновидно. Според план Б начело на ДПС трябвало да застане кметът на Кърджали Хасан Азис. Заради ключовата роля на областта. Пет от седем общински кмета в този район са на подчинение на Лютви Местан. И към днешна дата това е най-голямата битка на ДПС – да си върне контрола в Кърджали.

Какъв е полезният ход за тази партия при тези обстоятелства е труден въпрос с още по-трудно решение. Тепърва ще видим какви политически маневри ще последват по-нататък през годината. И особено на президентските избори, където подкрепата на ДПС е не само решаваща, но и знакова. А с кон или без кон, партията шах продължава.


Share Follow

Leave A Reply