Групата “Патриоти за София – ВМРО и Атака” внесе вчера в Столичния общински съвет предложение за забрана за носене на бурки на обществени места, става ясно от публикация в сайта на партията. Като мотив за предложението е посочено, че “Предложените текстове запълват нормативна празнота и уреждат регламентацията на нови обществени отношения и дадености.”

В текста, предложен за допълнение на Наредба №1 за обществения ред и опазването на общинските имоти, вносителите предлагат да се забрани “носенето на дрехи, които покриват лицето по начин, който пречи носещият ги да бъде разпознат.”

В исканията е записано предложение за забрана на извършването на каквато и да било религиозна дейност на публични места, освен ако тя не е организирана от държавна институция или от упълномощен представител на регистрирано религиозно вероизповедание.

За нарушения на забраните са предвидени глоби от 500 до 1000 лева за първо нарушение и от 1000 до 2500 лева за последващо.

Припомняме, че подобни забрани вече влязоха в сила на териториите на общините Пазарджик и Стара Загора. Предложения за рестрикции са внесени и предстоят решения в общините Пловдив, Шумен, Хасково и Харманли.


Share Follow

Leave A Reply