БСП е на прага на поредния опит за голямо обновление. 28 са кандидатите за лидер преди 49-тия конгрес на партията. Той се провежда днес и утре в зала 1 на НДК. Сред по-известните кандидати са настоящият председател Михаил Миков, Корнелия Нинова, Атанас Мерджанов, Георги Гергов, Драгомир Стойнев, Илияна Йотова, Румен Овчаров и Янаки Стоилов. Голяма част от тях вече си направиха отвод в полза на основните претенденти.

Със сигурност в бюлетините за тайното гласуване тази вечер ще присъстват имената на Миков, Нинова, Янков, Гергов и Жаблянов. Очакванията на част от излъчените 782-ма делегати са да няма избран лидер на първи тур и в неделя да има балотаж между основните претенденти Миков и Нинова.

В заседанието на 49-тия Конгрес участват 782-ма делегати от цялата страна. Около 2000 гости от цялата страна присъстват на събитието. Сред гостите има представители на коалиционните партньори от “БСП лява България”, на местната власт, синдикати, работодателски и граждански организации и представители на медиите.

Форумът бе уважен от генералния секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла, президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, както и от политици и дипломати от Европа и света.

Конгресът започна днес от 10.00 часа с филм за 125 годишната история на партията. Последва политически доклад на председателя Михаил Миков и отчети за дейността на Националния съвет на партията и за парламентарната дейност на БСП в Народното събрание и в Европейския парламент.


Share Follow

Leave A Reply