Валери Симеонов определи като национално предателство решението на президента да върне Изборния кодекс за прегласуване. Пред агенция “Фокус” съпредседателят на Патриотичния фронт заяви, че ветото на държавния глава не е изненада за него.

„Честно казано очаквах точно такова негово решение. Цялата тази акция на вдигане на шум ужким от нашите сънародници в чужбина, а всъщност организирана от 5-6 човека, беше за да се „подготви почвата” за едно „обяснимо” на пръв поглед решение на българския президент под претекст: „Ето на, българите в чужбина негодуват, аз няма как да не се погрижа за техните интереси”, категоричен е Симеонов. “За мен няма никакво съмнение, че Плевнелиев подготвя кандидатурата си за втори президентски мандат”, смята още Симеонов.

„Повече от ясно е, че той търси подкрепа от всякакви политически „отпадъци”, които да събере около себе си, но няма как това да му стигне и затова му е необходима и подкрепата на ДПС. Ето как с това вето той си осигурява подкрепата им”, допълни председателят на НФСБ.

Симеонов е категоричен, че ако се приеме ветото, това ще върне правото на живеещите изселници от България в Турция да гласуват, с което ще се върне възможността българската държава да бъде манипулирана отвън – от Турция, чрез вкарваните между 6 до 10 депутати в Народното събрание с гласове от Турция.

4776603

От ВМРО също реагираха остро на ветото. “Заявеното намерение на президента да наложи вето на промените в Изборния кодекс (ИК) е безотговорно, неприемливо и застрашава българската национална сигурност”, заявиха от ВМРО в позиция, изпратена до медиите. Партията на Красимир Каракачанов ще съгласува обща позиция с партньорите си от Патриотичния фронт. Ако ветото не бъде отхвърлено, националистите ще спрат да подкрепят правителството.

Според ВМРО със законовите промени се пресича намесата на Турция във вътрешните работи на страната ни.

Президентът върна за ново обсъждане внесените от патриотите текстове, засягащи гласуването в чужбина.


Share Follow

Leave A Reply