Реформаторският блок издига за втори мандат кандидатурата на Плевнелиев на предстоящите президентски избори. Това стана ясно след днешната конференция на партията на Радан Кънев – ДСБ. „Президентът е основен конституционен гарант за външнополитичата ориентация на страната, отбранителната способност на армията и опазването на съдебната власт от политическите вмешателства. Днешният български президент е пример за успешно справяне с тези предизвикателства“. Това обясни лидерът на ДСБ Радан Кънев пред журналисти, като уточни, че решението е на ръководството на партията. Кънев отказа да коментира дали ГЕРБ е възможен партньор при издигането на общата кандидатура на Плевнелиев за поста държавен глава. Той спомена, че на тези въпроси трябва да отговори ръководството на ГЕРБ.

Според настоящия президент поведението на ДСБ е недостойно и той вижда в дъното на тази лоша интрига „старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов“. Такъв е коментарът на държавния глава пред „24 часа“.

plevneliev

Минути по-късно от прессекретариата на държавния глава опровергаха Радан Кънев. „Разпространеното днес изявление на ръководството на една политическа партия не е съгласувано с него“ (Президента), се заявява в съобщение до медиите.

 

Прессъобщение 1

Същевременно Кънев призова всички хора от партията, които заемат постове по върховете на държавата да подадат оставки. „За да избегнем всички спекулации с позиционирането ни в 43-ото Народно събрание декларираме, че не бихме приели предложения за участие в изпълнителната власт. Напротив, обръщаме се към всички членове на ДСБ на ръководни политически позиции в изпълнителната власт да напуснат постовете си“, заяви Кънев. „С напускането на АБВ мнозинството в 43-ото Народно събрание е разрушено, а управлението е подложено на атаки по геополитическа линия отвън и на популиски тежнения отвътре,“ коментираха от партията.


Share Follow

Leave A Reply