От утре АБВ започва предизборна кампания за президент. Поставя си за цел спечелването на вота. „Победата на президентските избори ще отвори пътя на цялостна и дълбока промяна на политическия модел в България(…) Време е за действие!“. Това заяви днес лидерът на АБВ Георги Първанов на Конгреса на партията. От партията се обявяват срещу „модела ГЕРБ“. Според Първанов не трябва да се допуска сегашният президент да бъде сменен с друг, който също да е под диктовката на външни сили.

АБВ започва подготовка на промени в Конституцията за президентска република. Каза още лидерът на Георги Първанов. Той отново поиска разширяване на президентските правомощия и президентска република. Това е дългосрочният план на партията и ще стартира диалог за това, уточни Първанов.

В краткосрочен план АБВ иска изменения в сега действащия основен закон за повече правомощия на държавния глава.

Бившият държавен глава коментира и излизането на партията от властта. Обясни, че това не е нещо неочаквано. Добави, че още на 6-ят месец, лимитът на търпимост и компромиси от страна на АБВ, е бил изчерпан. Категоричен е, че няма да позволи на партията да се гледа като на 5-то колело, като на апендикс. Заяви, че не липсата на диалог е причина за напускането на мнозинството, а слабото правителство. Критикува здравеопазването, като изтъкна, че катастрофата там се задълбочава, а министърът нехае. По отношение на енергетиката добави, че България отстъпва позиция след позиция. Според него дейността на министрите на външните работи и отбраната е вредна за България. В министерството на икономиката не се случва нищо. Допълни също, че хаосът в МВР е мащабен и премиерът не може да се справи с него.

Първанов заяви, че няма как неговата партия да оздрави кабинета. „Имахме достойнството да го освободим от присъствието си“, посочи той. Лидерът на АБВ добави, че партията е искала всичко да е както трябва, но през цялото време някой го е правил както си иска. Определи бившият социален министър Ивайло Калфин като най-добрият министър за времето на прехода.

„Премиерът твърди, че не сме ги подкрепили в нищо, от „Позитано“ казват обратното, да вземат да се разберат кой е прав“, пошегува се Първанов по отношение на коментарите на министър-председателя Борисов.

Лидерът на АБВ поиска нов коалиционен проект в центъра. Според него трябва да има единна алтернатива. Той вярва, че диалогът вляво, ще се поднови. АБВ иска да привлече партиите в център-ляво и център-дясно за съвместно действие. Той настоява за нов модел на икономиката ни, за силна и уредена държава.


Share Follow

Leave A Reply