Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов не изключи варианта Патриотичният фронт да подкрепи президентска кандидатура, издигната от ГЕРБ. Каракачанов увери, че патриотите със сигурност ще имат единна позиция и ще търсят подкрепа и сътрудничество с други политически сили.

На въпрос дали би подкрепил премиера за президент Каракачанов заяви: „Бойко Борисов има качествата да бъде президент, но не искам да коментирам дали ще се кандидатира“. „Борисов има своите качества за президент. Ако реши да се кандидатира, тогава разговорът става малко по-различен“, допълни Каракачанов. Според него българският президент трябва да бъде надпартиен. Той не трябва да носи в себе си нито идеологически емоции, нито някакви партийни емоции. Трябва да е човек, който отстоява националните интереси на страната. „Човек, както между другото много хора го искат в България, той трябва да може да казва „не“, когато някой навън се опитва да прокарва своите интереси за сметка на нашите държавни и национални интереси“, обясни Каракачанов.

Karakachanov Simeonov

Снимка: БГНЕС

Думите на Борисов, че ако ПФ напусне управлението заради Изборния кодекс, няма да са патриоти, Каракачанов коментира така: „Да се учим на патриотизъм ли с премиера Борисов? Ако иска ще му изнеса няколко лекции.“ Съпредседателят на ПФ заяви, че биха напуснали управлението, защото има 15-годишен проблем с гласуването в Турция. „Патриотично ли е българският парламент и правителство да позволяват една държава като Турция, която се управлява от олигархична, неоосманистка и ислямистка партия, да ни се меси във вътрешните работи?“ , запита той и заяви, че изборите в Турция стават по един недемократичен начин. Каракачанов твърди, че в южната ни съседка се гласува по инструкция на турското правителство и се гласува за турски партии. „Ако г-н Борисов ми каже, че е патриотично Турция да ни се меси във вътрешните работи, вероятно имаме разминаване в понятието патриотизъм. За нас той е – България сама да решава своето бъдеще..“

ВМРО внася във вторник в парламента законопроект за забрана на бурките. Красимир Каракачанов коментира, че дори по време на Османската империя мюсюлманите не са ходили така забрадени и скрити. „Това е традиция, свързана със страни като Саудитска Арабия, като Обединените арабски емирства, както и някои части на Пакистан. Това не е традиция на мюсюлманите в България. Някой го прави това нещо с цел да разделя обществото“, обясни Каракачанов.


Share Follow

Leave A Reply