„Корнелия Нинова е най-добрият ляв кандидат за президент срещу Бойко Борисов“. Това заявиха експерти от „Сова Харис“ по време на дискусия за лявото, организирана от Фондация „Фридрих Еберт“.

Корнелия Нинова снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова
снимка: БГНЕС

От своя страна бившият държавен глава и лидер на АБВ призова левицата да не се бави с обща кандидатура. Той предупреди, че се губи време и това може да е с тежки последици.

Георги Първанов снимка: БГНЕС

Георги Първанов
снимка: БГНЕС

Първанов смята, че битката между лявото и дясното, няма да е от полза на левицата на предстоящите президентски избори. Бившият президент е убеден, че президентският вот може да очертае промяната. „Затова е толкова важно да бъдем заедно на тези избори, изтъкна той. Според лидера на АБВ е нужна и широка коалиция извън лявото. Той предлага от Позитано 20 да инициират разговори за изготвянето на обща управленска програма с левите формации. Според него БСП трябва да са отворени и към центъра. Първанов определи бъдещият лидер като интелектуалец, но да бъде избираема личност. По негови думи президентът не трябва да бъде нито ляв, нито десен, трябва да е социално ангажиран.

Първанов прогнозира предсрочни избори на пролет догодина. Той допълни обаче, че ако левицата не се обедини и на тези, избори няма да имат добър резултат.

Бойко Борисов снимка: БГНЕС

Бойко Борисов
снимка: БГНЕС

На конференцията експертите от „Сова Харис“ изложиха и своите виждания за предстоящите избори. Според Васил Тончев възможността Бойко Борисов да се кандидатира за президент нараства. Той заяви, че ако премиерът се включи в надпреварата, най-добрата алтернатива на левите е лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тончев добави, че е възможно Борисов да се спре на Йорданка Фандъкова или на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Тончев заяви, че лявото у нас го има, но няма своето извоювано място, а има потенциал.

Според Петър Хубчев от Фондация „Фридрих Еберт“, АБВ бламирали кандидатурата на Ивайло Калфин с обявяването му за евентуалната кандидатура. Той заяви, че след Ирина Бокова, Калфин има много големи шансове за успех. По негови думи, АБВ и БСП водели убийствена война помежду си. Според него двете леви партии трябва да се обединят. „Ако това не стане, за левицата президентският вот е обречен“, добави той.

Корнелия Нинова и Ивайло Калфин снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова и Ивайло Калфин
снимка: БГНЕС

Хубчев заяви, че не трябва да се подценява подадената ръка към патриотите от Волен Сидеров. Той обясни, че имат сериозни шансове в президентския вот да постигнат висок резултат.


Share Follow

Leave A Reply