“Ако това правителство не направи големи стъпки, за да започне строителството на АМ “Хемус”, то ще е неуспешно”, това заяви бившият министър на финансите Симеон Дянков в ефира на БНТ.

Дянков заяви, че трябва да се акцентира върху икономически политики за регионите, особено в Северна България. Финансистът цитира данни на Националния Статистически Институт за миналата година, според които около 40 000 души, предимно млади хора са напуснали градовете в Северна България и са отишли в София, а общо 35 хиляди от там са излезли извън България. Т.е. около 70 хиляди души са напуснали Северна България само за миналата година.

По думите на бившия финансов министър без магистрала “Хемус” Северна България не може да се развие добре.4789281

За него голяма част от българите в регионите страдат от факта, че децата и младите хора отиват да работят и учат в ЕС. Този проблем трябва да се реши като се направят икономически политики за регионите, извън това да се използват евросредства и развитие на инфраструктурата. Трябва правителството да види какво може да се направи в регионалните икономики особено на Северна България.

Той обясни, че е необходимо комплексно мислене и регионални политики за отделните области в страната. “Критикувал съм това правителство, че няма икономическа политика за развитие на регионите извън това да се усвояват евросредства. Това не е въпрос на кметствата, трябва да работим всички заедно”, каза Дянков. Правителството трябва да разбере, че от това да се строят големи инфраструктурни проекти, трябва да се направи и нещо, за да се помогне на икономиката на Търново, на Разград, каза Дянков.

shutterstock_343482590Симеон Дянков коментира и евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз, което според него ще намали икономическия растеж, но не дотолкова, доколкото говори британското правителство или анализаторите.

“Ще има известно намаляване и в английската икономика и в европейската. Основният проблем обаче ще бъде по-скоро политически, защото Европа последните 60-65 години години се е развивала на базата на все по-разширен пазар и изведнъж втората най-голяма икономика – Великобритания дава близо 18 процента от общия икономически ръст и развитие в Европа, казва – изглежда, че на нас това не ни е интересно, ние излизаме от ЕС. Това ще даде доста дългосрочно и негативно отношение към ЕС”, каза Дянков.

“Великобритания ще остане в ЕС, здравомислещите хора там ще са достатъчни, за да може референдума да отхвърли това решение. Този политически процес вече е тръгнал”, категоричен е финансистът.


Share Follow

Leave A Reply