След петгодишно пътуване НАСА обяви, че Сондата ”Джуно” е навлязла успешно в орбитата около Юпитер, а към този момент се подготвя за презареждане чрез монтираните слънчеви панели. След това се очаква да възстанови връзката си със Земята и ще може да започне изследователска работа.

Основното предназначение на ”Джуно” е да изследва Юпитер, като позволи на международния екип от учени да изследват планетата възможно най-детайлно. Астрономите на НАСА съобщават, че сондата е ”увиснала” точно в плануваното от инженерите и учените място.

Според наблюдатели и техници най-рисковите етапи от управление на съоръжението са преминати и може да започне изследователското проучване. Апаратът пристигна до Юпитер със средна скорост от над 265 000 км/ч, като по този начин това е най-бързият и най-дълго пътувалият обект създаден от човек в историята.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Заключителните 35 минути от пътуването и маневрирането са били критични, защото сондата е трябвало да намали скоростта си чрез своите двигатели, за да успее да влезе в планираната орбита при това напълно автономно и автоматично без наземно управление. След няколко часа сондата ще започне работа по анализиране и картографиране на магнитните и гравитационни полета на Юпитер. Научните анализи по структурата на планетата ще започнат в средата на октомври, а до тогава са планирани 30 обиколки около неговата ос.

снимка: nasaspaceflight.com

Юпитер е считан от редица учени за първата планета, която се е формирала в Слънчевата система и  по този начин анализирането и проучванията на неговия състав и структура ще даде още по-ясна представа за цялата история на Слънчевата система.

Един от най-водещите учени, който участва в проекта Стив Левин даде своят коментар- “Ако Юпитер се е формирал далеч от Слънцето, където е студено, може да е съставен от лед и вътре в него ще има различно количество вода, отколкото ако се е формирал на мястото, където се намира в момента”.

 


Share Follow

Leave A Reply