Над 4,1 милиона души се подписаха в петиция за провеждане на втори референдум за членството на Великобритания в ЕС. Британското правителство категорично отхвърли предложението за втори референдум и заяви, че стартира процедура за излизане от Европейския съюз, предаде британският вестник “Гардиън”.

4820Това стана чрез официално съобщение насочено към подписалите се в петицията: “Законът за референдума за Европейския съюз беше разгледан под лупа и обсъждан многократно по време на гласуването си от Парламента и приет както от Камарата на общините, така и от Камарата на лордовете. Законът постави условията, по които следва да се проведе референдумът, включително предписанията за определяне на датата, правото на глас, и въпросът, който ще бъде на бюлетината. Законът не постави праг за резултат или минимална избирателна активност.

Проведеният референдум беше най-голямото демократично явление, което се е провеждало в историята на Англия и премиерът още преди него каза, че резултатите от него трябва да бъдат уважени.

Сега подготвяме процес по излизане на Великобритания от ЕС и провеждането на най-добрите преговори за страната по този процес”, се казва накрая на писмото на английското правителство.

response1Петицията бързо набра нужните гласове в интернет само броени дни след изненадващия за мнозина резултат, че по-голяма част от британците не желаят да бъдат част от ЕС.


Share Follow

Leave A Reply