Турският президент Реджеп Ердоган отказва да изключи като вариант смъртното наказание за хилядите заподозрени арестувани за неуспешния военен преврат в Турция извършен в нощта на 15-ти срещу 16-ти юли. Това той заяви в екслузивно интервю за CNN като говори чрез преводач от президентския дворец в Анкара.

ердоган

„Очевидно е, че е извъшено престъпление – измяна. Но, разбира се, ще е нужно парламентарно решение, за да влезе в сила под формата на конституционна мярка. Лидерите ще трябва да се съберат и да го обсъдят. Ако те приемат да го обсъдят, тогава аз като президент ще одобря всяко решение на Парламента“, категоричен е Ердоган.

Президентът на Турция обяви призивите на много хора за смъртното наказание. Той заяви, че хората се питат защо трябва да се хранят затворниците през следващата година. „Те искат това бързо да приключи, защото загубиха близки, загубиха деца…те страдат, така че хората са много чувствителни и трябва да действаме много благоразумно“, заяви Ердоган.

Obama Erdogan

снимка: БГНЕС

По повод очакваното запитване от Анкара към Вашингтон за екстрадацията на Фетхуллах Гюлен, Ердоган заяви, че между САЩ и Турция има взаимно споразумение за предаване на престъпници.

Erdogan

снимка: БГНЕС

Припомняме, че днес се състоя среща между държавния секретар на САЩ Джон Кери и еврокомисаря по външна политика Федерика Могерини. На нея Кери обяви, че реакцията на турското правителство след атентата може да доведе от изключването й от НАТО. Могерини беше категорична, че в ЕС няма да бъде приета държава, в която има смъртно наказание. Това ще доведе до края на преговорите между ЕС и Турция за членството й в Съюза.


Share Follow

Leave A Reply