Вярно е – аз наредих изрично на посланик Нейнски да не говори по медиите. Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов в Брюксел относно твърденията, че посланикът на България в Турция Надежда Нейнски има забрана да прави изказвания за ситуацията в южната ни съседка. Публичните изяви и послания се централизират в случая”, добави той.

Надежда Нейнски снимка: БГНЕС

Надежда Нейнски
снимка: БГНЕС

„Вие знаете, че Министерство на външните работи събираше всичката информация. Давахме регулярно информация до медиите, инструкции до българските граждани. За нас беше най-важно да се погрижим за хората, които биха могли да изпаднат в беда – български граждани, които се намират в Турция”, каза още министърът.
„Задачата на госпожа Нейнски като посланик е била да координира и следи именно това, а не да дава изявления по медиите”, посочи Митов. „Има си член в Закона за дипломатическата служба, който регламентира начина, по който се правят публичните изяви от името на дипломатическата служба”, подчерта още той. „Те се правят само с изричното съгласие и нареждане на министъра. Имаме си наредба, вътрешен правилник, аз съм издал и заповед по въпроса. Така че в случая няма нищо необичайно”, подчерта външният ни министър.

Даниел Митов снимка: БГНЕС

Даниел Митов
снимка: БГНЕС

„В случая само премиерът Борисов е имал право да прави изказване, подкрепен от външния си министър, от министъра на отбраната, от службите и т.н. на базата на събрана информация”, категоричен бе той.


Share Follow

Leave A Reply