„В икономиката ни не се правят инвестиции.“ Това каза икономистът и член на фискалния съвет Любомир Дацов, на пресконференция. Съветът отчете, че не са дооценени средносрочните рискове и Инвестициите за 2016 г. са под нивото на инвестициите през 1996 г., известна като „Виденовата зима“. Фискалният съвет посъветва да се облекчат тежестите върху малкия и средния бизнес.

Любомир Дацов снимка: БГНЕС

Любомир Дацов
снимка: БГНЕС

23% е спадът на износа към трети страни. Растежът за 2016 ще варира между 1,8-2,5%, изтъкна още Любомир Дацов. В същото време Фискалният съвет хвали данъчната ни система. Тя била сериозно предимство за страната. Можело обаче да се подобрят условията за правене на бизнес у нас.

Очакванията са, че през идните две години можем да съберем още 0,3-0,4% от БВП от данъци, има и резерви, следователно още 400 млн. лева могат да постъпят в бюджета. „Българският бюджет е ниско рисков бюджет“, отчете още Любомир Дацов. Такава оценка ни е дадена и от ЕК.

Пресконференция на фискалния съвет снимка: БГНЕС

Пресконференция на фискалния съвет
снимка: БГНЕС

Фискалният съвет е станал член и на Независимите фискални съвети от ЕС. В Брюксел родните финансови експерти представили дейността си. Срещи са проведени и с експерти на Световната банка. Нашият съвет се оказва най-работоспособен, защото другите фискални съвети започвали ефективна работа в края на първата или втората година от създаването си, стана ясно от пресконференцията на членовете на Фискалния съвет.


Share Follow

Leave A Reply