„Желаем режимът на извънредно положение в Турция да приключи за месец – месец и половина. Не предвиждаме въвеждането на комендантски час. Но докато е в сила режимът за извънредно положение временно ще бъде замразена реализацията на Европейската конвенция по правата на човека.“ Това каза турският вицепремиер Нуман Куртулмуш по телевизия ЕнТиВи, съобщи БГНЕС.

Нуман Куртулмуш снимка: БГНЕС

Нуман Куртулмуш
снимка: БГНЕС

Снощи в Турция беше обявени тримесечно извънредно положение. „Целта на извънредното положение е да вземем най-ефикасните мерки срещу заплахата за демокрацията, върховенството на закона и правата и свободите на нашите граждани. Решението в никакъв случай не е срещу демокрацията, закона и свободите, точно обратното, целта е защита на тези ценности“, каза президентът Ердоган.

Реджеп Ердоган снимка: БГНЕС

Реджеп Ердоган
снимка: БГНЕС

Извънредното положение предвижда правителството да може да приема бързи закони, като се заобикалят парламентарната дейност, съобщи по-рано БТВ. Президентът ще председателства комисията, която ще може да взима законодателни решение. Сред мерките, които могат да бъдат взети в рамките на извънредното положение, са закриване на медии, засилени обиски и конфискации на имущество и забрана за провеждането на протести и митинги.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Вицепремиерът съобщи, че са установени пропуски в разследванията на специалните служби, както и че „не е установено армията да е губила военен транспорт“ по повод слуховете за изчезнали турски кораби.

Девлет Бахчели снимка: AFP

Девлет Бахчели
снимка: AFP

Междувременно опозиционната националистическа партия в Турция подкрепи извънредното положение, съобщава БТА. Мотиви за подкрепата са, че това отговаря на националните интереси, заяви нейният лидер Девлет Бахчели, цитиран от „Ройтерс“.

 


Share Follow

Leave A Reply