Световните агенции съобщават, че летящият със слънчева енергия летателен апарат ”Solar Impulse 2” е приключил околосветското си пътешествие, след като се е приземил в Абу Даби. Самолетът има уникалната възможност да лети денем и нощем, като не използва никакво гориво.

снимка: ЕПА/БГНЕС

”Слънчев импулс-2”  е кацнал към 04:05 часа местно време на летище ”Ал Батен” в близост до Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства, откъдето започна околосветската обиколка на 9-ти март миналата година. В рамките на 16 месеца летене са осъществени 23 дни ефективен полет, като прелетяното разстояние се изчислява на 43 041 километра през четири континента.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният пилот Бернар Пикар коментира начинанието пред медиите- “Бъдещето е на чистите енергии. Много вълнуващо е да пътуваш със самолет, който не издава никакъв шум и не замърсява атмосферата. Начинанието ни напомня за епизод от научната фантастика, но всъщност такава е днешната реалност!”.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази “дълбокото си възхищение” от начинанието на швейцарците Бернар Пикар и Андре Боршберг. Принцът на Монако Алберт II определи техният опит като ”исторически” и коментира-  “Това не е краят на едно пътешествие, а началото на една нова ера”.

снимка: ЕПА/БГНЕС

С приблизително тегло от тон и половина, но с впечатляващ размах на крилете, колкото на “Боинг 747”, “Слънчев импулс-2” е летял със средна скорост от 80 километра в час, благодарение на монтираните 17 000 фотоволтаични клетки върху крилете.

 


Share Follow

Leave A Reply