Започва изграждането на язовир „Луда Яна“, който ще доставя чиста питейна вода за 45 хил. души в община Панагюрище и в други общини от област Пазарджик.

Договор за изграждането на язовира бе подписан днес от  министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и изпълнителя – консорциума „Щрабаг – Станилов“, като от негова страна подпис сложи инж. Йохан Пьолцл, съобщи МРРБ. “След 16 годишно прекъсване, само за последната година и половина ние започваме строителството на втори язовир за питейно водоснабдяване”. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

5043741

снимка: МРРБ

„Ние изпълняваме един от основните си приоритети, а именно осигуряването на чиста питейна вода и качествено водоснабдяване. В момента върви строителството на яз. „Пловдивци“ в община Рудозем, който започваме да завиряваме напролет догодина. До дни ще подпишем и договора за ремонт на стената на яз. „Студена“, който водоснабдява Перник. Грехота е в 21 век да имаме населени места на воден режим или без достъп до чиста питейна вода“, каза още тя.  Пожелавам на строителя успех, успешна работа, безаварийно изпълнение на ангажиментите. Ние ще следим стриктно за качеството на строителството и за спазване на съответните срокове“, подчерта Павлова.

5043749

снимка: МРРБ

Проектът е на стойност 56 млн. лв., осигурени от Световната банка и държавния бюджет по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“.Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м.

По план строителството ще продължи 900 дни, като Павлова очаква завиряването да започне през пролетта на 2019 г.

 


Share Follow

Leave A Reply