Според председателя на енергийната комисия към Народното събрание Делян Добрев България не може да си позволи инвестицията в строежа на АЕЦ “Белене”. В интервю за БНР той заяви, че към момента най-важно е да се плати възможно най-бързо на “Атомстройекспорт”, за да не се трупат повече лихви: “Това, което ни вълнува, е тази процедура да се извърви по-най-бързия начин. Може да се извърви за няколко месеца или за няколко седмици. Идеята е да се извърви за няколко седмици, за да не се трупат лихви.”

АЕЦ Белене

Той повтори тезата, че е възможно да започне процедура по приватизация и инвеститорският интерес ще покаже дали наистина проектът за ядрената централа е печеливш. “От там нататък идеята на БСП и АБВ да се рестартира проектът във вида, в който беше, е абсурдна. И съм сигурен, че ако сега бяха управляващи партии, нямаше да го стартират”, заяви Добрев. “Нашата държава не може да си позволи да намери отнякъде 20 млрд. лева и да инвестира”, добави той. По думи на Добрев се очаква следващата седмица да бъде окончателно приет законопроектът за отпускане на помощ на НЕК.

НЕК снимка: БГНЕС

НЕК
снимка: БГНЕС

Той увери, че плащането на НЕК няма да се отрази на цената на тока занапред и посочи, че с пълната либерализация на електроенергийния пазар, ще отпадне ролята на НЕК на обществен доставчик и цените ще се определят от пазара.

Добрев заяви, че не очаква да има проблем с необходимото одобрение от страна на ЕК за отпускането на помощ на НЕК за разплащане с руската енергийна компания.


Share Follow

Leave A Reply