Независимият депутат Велизар Енчев призова в отворено писмо до премиера Бойко Борисов да бъде отзован българският посланик в Скопие и да бъдат прекратени преговорите за членство на Македония в ЕС. Искането му е във връзка с поругаването и разрушаването на българския паметник на Каймак-Чалан и последвалата реакция на външното министерство на Македония.

Каймак-чалан

Informo.bg предоставя пълния текст на писмото:

“Преди 48 часа се обърнах към външния министър, в качеството си на народен представител и бивш посланик на Република България на Балканите, който многократно е поставял в парламента въпроса за членството на Република Македония в Европейския съюз и необходимостта от българско вето, ако Скопие не прекрати антибългарската пропаганда.

В обръщението си към г-н Даниел Митов предложих следното: Ако македонският посланик в София и външният министър на Република Македония не изразят съжаление за случилото се, което предполага поднасяне на извинение, и ако македонските правораздавателни органи не започнат бързо производство срещу лицата, разрушили българския паметник на връх Каймак-Чалан, Министерството на външните работи да отзове българския посланик в Скопие и да обяви, че едностранно прекратява преговорите за присъединяването на Република Македония към Европейския съюз.

След отговора на македонското външно министерство, смятам за целесъобразно да извикате на консултации в София българския посланик в Скопие (дипломатически термин за отзоваване), а българското МВнР да връчи нота на македонския посланик в София, с която го уведомява, че прекратяваме преговорите за Договора за приятелство – както заради разбиването на паметната плоча, така и заради липсата на адекватна реакция от македонска страна.

При това в отговора на македонското МВнР няма и намек, че ще се потърси отговорност от извършителя на варварския акт на Каймак-Чалан.

Ако Вие не предприемете тези стъпки, ще имам основание да заявя, че България позорно капитулира и преглъща гаврата с паметта на българските воини.”


Share Follow

Leave A Reply