„България получава високи оценки от Световната банка и Международния валутен фонд за фискалната си политика и ускорения икономически растеж през последната година и половина“. Това стана ясно по време на срещите на министъра на финансите Владислав Горанов във Фонда и Банката, които са част от Годишната среща на двете институции, провеждаща се в американската столица Вашингтон, съобщиха от министерството на финансите.

125

„Много съм впечатлен от прогреса на страната ви спрямо състоянието ѝ преди две години. България е една от държавите с най-добри макроикономически показатели в Източна Европа. Увеличаващият се икономически растеж, намаляващата безработица и подобряването на бюджетната позиция са впечатляващи“. Това заяви вицепрезидентът на Световната банка Сирил Мюлер. „Експертите на Банката са удовлетворени от успешно проведената оценка на активите на търговските банки в България и последвалите стрестестове“, допълни той.

valuten-fond

„От България се чуват много добри новини в последно време. Повишената събираемост и намаляващият дефицит ни окуражават в очакванията за постигане на балансиран бюджет до две години.“ Това посочи зам.-директорът на МВФ Мицухиро Фурусава .

Заедно с управителя на Българската народна банка Димитър Радев, заместник-министъра на финансите Маринела Петрова и подуправителя на БНБ Димитър Костов, Горанов участва в откриващата пленарна сесия на годишната среща на СБ и МВФ, както и в поредица от работни срещи в централите на двете институции.


Share Follow

Leave A Reply