Окончателна информация за това дали има нефт и газ в блока “Хан Аспарух” в Черно море няма да има преди да бъдат направени четири или пет сондажа, съобщи пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев. Всякакви предварителни данни имат характер на спекулация, допълни Дончев преди дискусия на тема “Прозрачност и ефективност на концесиите в България”.

Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова направиха коментара по повод информации, че проучването не е установило наличието на нефт и газ в този участък. Попитан дали е вярно, че нямало данни за това в този участък да има нефт и газ, Дончев заяви, че не е вярно. нефт газ

Спекулациите идват след като преподавателят от Минно-геоложкия университет доц. Щерьо Льомов заяви пред БНР, че най-вероятно резултатите от направените досега изследвания показват, че няма достатъчни количества газ и нефт в в блока “Хан Аспарух” в Черно море.

По думите на Дончев е редно темата да коментират първи компаниите, които извършват проучването. Дончев каза, че на този етап разполага с информация по темата, но няма да я сподели с медиите. Ако въпросът ви е дали имам информация – имам, ако вторият въпрос е дали ще я споделя – отговорът е не, заяви вицепремиерът.

Министър Теменужка Петкова съобщи, че компаниите правят анализи на това, което са установили в резултат на първия сондаж, и към момента не се разполага с друга информация. Тя допълни, че компаниите не са обявили, че ще се оттеглят от проучването.


Share Follow

Leave A Reply