Руските и сирийските военни започват да провеждат “хуманитарни паузи” в сирийския град Алепо, за да се позволи на цивилните да напуснат града и да се осигури изтеглянето на въоръжените бунтовници, предадават от ТАСС, цитирайки началника на главното оперативно управление на руския генщаб генерал-лейтенант Сергей Рудской, съобщава БТА.

Алепо снимка: ЕПА/БГНЕС

Алепо
снимка: ЕПА/БГНЕС

“Ние разбираме, че съгласуването на всички въпроси може да се проточи дълго. Затова решихме да не губим време и да започнем да провеждаме “хуманитарни паузи”, най-вече за свободно преминаване на мирни жители, за евакуация на болни и ранени, а също и за изтегляне на бунтовнически бойци”, отбеляза Рудской.

“Обръщаме се към лидерите на незаконните въоръжени формирования и техните спонсори: от 8 часа сутринта на 20 октомври вие ще можете безпрепятствено да напуснете района на Алепо по два коридора”, посочи Рудской. Той добави, че през посоченото време руската авиация и сирийските правителствени войски ще спрат въздушните удари и обстрела с други видове оръжие.

бежанци алепо сирия война

снимка: БГНЕС

Двата обявени коридора са: пътят “Кастело” и района на пазара “Сук ел Хай”, уточни Рудской. По тези коридори обкръжените бунтовници ще могат да излязат към района на Идлиб. По същите два коридора ще могат да бъдат евакуирани болните и ранените. Още шест коридора са открити за пропускане на мирни жители, каза той.


Share Follow

Leave A Reply