Тази промяна в Изборния кодекс няма да доведе до промяна в политическия резултат – кандидатът за президент, който получи най-много гласове, ще спечели изборите, категоричен е Цветозар Томов от ЦИК. Той не очаква да има софтуерен проблем при отчитането на изборните резултати.

За да се справим относително безпроблемно с изборите в столичния квартал „Младост“, където освен за президент и референдум, ще има и избори за районен кмет, би следвало да има добро взаимодействие между институциите, посочи говорителят на ЦИК пред БНТ.

Той обясни още, че при гласуването на референдума никой не е длъжен да отговаря и на трите въпроса, ако няма позиция и по трите. Гласовете за всеки един от трите въпроса ще се броят поотделно.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Въпросите за референдума са: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“ и „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“

ЦИК

снимка: БГНЕС, ЦИК

Предстои Централната избирателна комисия да обсъди колко секции ще бъдат разкрити във Великобритания. Има подадени заявления за 52, каза в сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК. Промяната на изборното законодателство в навечерието на изборите не е добра практика и създава организационни проблеми. Трябва да имаме много добра координация с Министерството на външните работи и се надявам, че ще създадем добра организация за гласуване на българските граждани във Великобритания, посочи Томов.

Той каза, че ЦИК вече е взела решение да бъде увеличен броят на секциите в Германия и Испания. При изчисляването на резултата гласът „Не подкрепям никого“ ще се отчита като действителен глас. Това ще доведе до снижаване на процента за всички кандидати в зависимост от относителния дял на всички хора, които са гласували. Основният ефект ще бъде, че още повече ще намалее вероятността да имаме избран кандидат на първи тур.


Share Follow

Leave A Reply