Централната избирателна комисия е готова да извърши промяна в решението си за образуване на секции извън страната. Това каза на брифинг председателят на ЦИК Ивилина Алексиева.
„Промените в ИК са три. Първата е свързана с технологията на отчитане на резултатите. Тя рефлектира върху програмния продукт, който е изработен за компютърна обработка на резултатите. Фирмата изпълнител в оперативен порядък предостави на ЦИК информация, че ще се справи в срок и ще можем да приведем в действие тази промяна. Тя струва пари и веднага след като влезе в сила ЦИК има готовност да подаде искане на промяна в план-сметката. Сумата е малко под 250 000 лв.“, обясни Алексиева. По думите й промяната е свързана и с информирането на избирателите за това как се калкулира гласът им.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Втората промяна е свързана с отпадане на ограничението от 35 секциите в страните от ЕС. ЦИК разполага с пълната база данни за подадени заявления. ЦИК е готова да извърши промяна в решението си за образуване на секции извън страната, а също така и да проведе консултации за допълване или назначаване на нови СИК. ЦИК е готова и да проведе обучението им. Работим в добро сътрудничество с МВнР“, поясни тя.

Ивилина Алексиева добави още, че третата промяна е свързана с броя на секциите в случаите, в които в една община, район или кметство се провеждат и частични избори. „ЦИК от вчера обсъжда спешен план за действие. ОИК в СО провеждат среща, за да уточня механизма, по който промяната да бъде въведена в действие. Очаквам от членовете на СИК да бъдат високо отговорни, да осъзнават сложността и комплексността на действията, които трябва да извършат в изборния ден. Очаквам същото и от РИК и ОИК“, каза още Ивилина Алексиева.

ЦИК
Същевременно говорителят на ЦИК Александър Андреев посочи, че 263 са общо регистрираните наблюдатели за предстоящите избори на 6 ноември. „Сгъването на бюлетината, което приехме е препоръчителното. Към момента подали заявления са 7 НПО за регистрация на наблюдатели. Регистрирани са 4 от тях, като 3 от регистрациите се очаква да се регистрират. 4 социологически организации с 1265 анкетьори. Жалбите, които са свързани с предизборната кампания са 14. Жалбите за КЗЛД са общо 50, като всички са администрирани и са изпратени до Комисията за защита на личните данни“, обясни Андреев.

ЦИК, снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите му жалбите срещу решенията на ЦИК за тази седмица са 7.
„Имаме 4 потвърдени решения и три висящи, за които ВАС не се е произнесъл. На 31 октомври изтича срокът за заявления за подвижна избирателна кутия. В тези няколко дни провежда обучението на РИК“, уточни той и добави, че 580 370 писма са били изпратени до избиратели за разясняване на изборния процес.


Share Follow

Leave A Reply