Около 55 сигнала за нарушения в изборния ден са постъпили до момента в ЦИК, съобщи говорителят на Комисията Александър Андреев, цитиран от БТА.

Основно те са свързани с гласуването и по-точно разтварянето на бюлетината, въпрос, който ЦИК вече е разгледала и е излязла с указания. Друга част са свързани с публикувани резултати от социологически изследвания от някои медии в изборния ден, което е забранено до 20.00 часа.

Цветозар Томов, говорител на ЦИК снимка: БГНЕС

Цветозар Томов, говорител на ЦИК
снимка: БГНЕС

За тях са установени административни нарушения и ЦИК е излязла с решение публикациите да бъдат свалени от страниците на тези медии, за да не влияят на вота. На въпрос за санкциите, които ще бъдат наложени, Александър Андреев посочи, че това е в компетенциите на областния управител, който въз основа на акта, който ще бъде издаден, следва да издаде и наказателното постановление със съответния размер санкция. Тя е обикновено от 2000 до 5000 лева.

Докладвани са и няколко сигнала за предизборна агитация в медии от страна на политически лица, сред които премиера Бойко Борисов. В момента ЦИК е изискала от Съвета за електронни медии записите, за да ги разгледа на свое заседание.

В ЦИК са постъпили и първите протоколи от секции извън страната, където изборният ден е приключил. Протоколите са общо шест – четири от Австралия, от Нова Зеландия и от Корея.


Share Follow

Leave A Reply