Ако Бойко Борисов спечели предсрочните парламентарни избори и отново е премиер, би се сработил с президента Румен Радев. Прогнозата направи за Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов. Той определи сегашното поведение на министър-председателя в оставка като по-смирено и мъдро.

Бойко Борисов снимка: БГНЕС

Бойко Борисов
снимка: БГНЕС

Според Симеонов за Борисов е важно да има контрапункт в политиката, защото му е ясно, че, когато няма външна опозиция, има вътрешна. ” Борисов го знае и даже си е патил от това. Не мисля, че ще има проблем със сработването с Радев. Мисля, че ще има друг. След първата загуба на Борисов неговата магическа сила поизчезна, тази негова „всепобеждаващост“, казано с усмивка. Не знам дали той има авторитета в обществените очи да бъде още 4 – 5 години министър-председател. Това е по-важният въпрос – не дали би се сработил с Радев, а дали българите биха го позволили”, каза още политологът.

Румен Радев снимка: БГНЕС

Румен Радев
снимка: БГНЕС

Той подчерта, че за по-точни прогнози е нужно надеждно изследване на нагласите на хората, но са важни и два фактора. Първият е обществената инерция, защото често загубилият продължава да губи в очите на избирателите, обясни Симеонов. Вторият е как ще се отрази политическата безтегловност и дали ще бъде в полза на радикали, популисти или отново на ГЕРБ.


Leave A Reply