ГЕРБ не би подкрепил правителство с мандат на Реформаторския блок в рамките на този парламент. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова по БТВ. Не е редно най-голямата политическа сила да подкрепи една значително по-малка, каза Бъчварова.

Дори с всички останали гласове на РБ не може да има стабилно мнозинство, изтъкна Бъчварова. „След изборите пластовете се разместиха. РБ не съществува в този вид, в който влезе в управлението. Най-правилното решение е да отидем на нови избори”, подчерта вицепремиерът в оставка.  плевнелиев рб

За отказа на ГЕРБ да подкрепи мандат на Патриотите тя заяви, че има различия в политиките.„Не можеш да направиш кабинет с министри под наем, трябва да имаш собствени кадри. Не може и едни хора, които са се справяли в рамките на една концепция добре, да ги накараш да работят по друга концепция”, каза тя.

Според Бъчварова след избори политическото представителство ще бъде по-добро от това в момента. И ще отразява актуалните обществени нагласи. Тогава ресурсът за управление и реформи ще са по-сериозни и стабилни, смята Бъчварова. Според нея не е възможен коалиционен кабинет между ГЕРБ и БСП, като припомни, че премиерът в оставка Бойко Борисов е казал ясно, че няма възможност за коалиция и с ДПС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Относно бунта в Харманли Бъчварова увери, че размириците в лагера няма да се повторят, но има готовност да се предприемат необходимите мерки. Сред подклаждалите бунта в Харманли има едно лице, заподозряно за подготовка на терористична дейност, стана ясно от думите на Бъчварова. Подозренията са на базата на предишната му биография и санкции, които са наложени в друга държава, каза тя. Лицето отговаря на рисков профил. Това не доказва, че той е терорист, но действаме по съответната процедура, за да можем да гарантираме по-голяма сигурност, посочи Румяна Бъчварова.

Румяна Бъчварова коментира и скандала с джиповете на НСО. „Става въпрос за държавен ресурс, от кого ще бъде използван той в държавата е въпрос на преценка доколко е необходим на едно или друго място”, отбеляза Бъчварова. Тя беше категорична, че в случая нарушения няма. „На горските стопанска пожарната е дала 9 пожарни автомобила. Ако едно министерство разполага с определен ресурс и не може да използва, го дава на друго ведомство, което може”, изтъкна Бъчварова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според нея дори е в интерес на данъкоплатците, ако някъде има скъпи коли, а те не се използват пълноценно, да се предоставят на ведомство, което може по-пълноценно да ги ползва, и тогава няма да има нужда да се купуват нови автомобили. По думите й размяната на автомобили между ведомствата е честа практика.

 


Share Follow

Leave A Reply