Руски военен самолет Ту-154 с 91 души на брода се разби в Черно море малко след излитането от Сочи към военно-въздушната база в сирийския град Латакия, предаде РИА Новости.

На борда е имало 91 души – 83-ма пасажери и 8-членен екипаж. Сред пътниците е имало военни, представители на пресата и 68 музиканти от известната трупа “Александров” към министерството на отбраната. Няма оцелели пътници сред катастрофата.

Съобщава се, че самолетът е изчезнал 20 минути след излитането, над руската акватория на Черно море. Предполага се, че той е паднал в района на Краснодарския край. Седем кораба са започнали операция по издирването му.

Изпълнителите са пътували, за да поздравят за Новата година руски военни в Сирия. Било предвидено спектакълът да се проведе в руската военноавиобаза “Хмеймим” близо до Лакатия.

Министерство на отбраната на Русия е информирало, че отломки от Ту-154 са открити на 1,5 км от Сочи на 50-70 метра дълбочина. От министерството на извънредните ситуации съобщават, че на 5,5 км от бреговата линия е намерено мазно петно. На 1,5 км от брега има части от самолета, по-специално на колесника. В акваторията на Черно море са намерени лични вещи на пътниците.

“За съжаление, за повече от час издирвателно-спесителни работи не открихме нито един спасителен сал или жилетка. Намерихме няколко отломки, разхвърляни на разстояние 1.5-8 км от бреговата линия”, разказва за “Интерфакс” източник от аварийните служби.

През последните 16 години повсеместно спира използването на този модел и гражданската авиация го замества с Boeing 737 или А320. Националният превозвач “Аерофлот” не използва Ту-154 от началото на 2010г. основно заради това, че се нуждае от много гориво и защото зачестиха инцидентите и катастрофите с него.


Share Follow

Leave A Reply