Трябва да защитаваме интересите си, Русия има свой интерес, но той не е България. Това заяви пред бТВ министърът на външните работи в оставка Даниел Митов. “Големият проблем е говоренето в стил, че някой е слуга на друг. Това се говори в цяла Европа, което предизвиква истерия. Води се целенасочена кампания за възстановяването на руското влияние в държави не само от НАТО, като и България е сред тях. Има много организации, които са роби на руските банки. Не сте ме чули да казвам, че Русия е враг. Но след всичко, което ни се говори от БСП, изникват притеснения. Новият президент трябва да работи, и не става въпрос само за отношенията с Русия. От заявките на Румен Радев става ясно, че отношенията ни с Русия ще се променят. Ние пазим българския си интерес. Посочете ми едно място, където не сме го запазили? БСП насажда такова мнение у хората“, каза Митов.

Русия ЕС

Първият дипломат коментира и информацията, че в Алепо са били открити оръжия и боеприпаси с български произход – ”Не е задача на Външно министерство да разследва оръжието в Алепо, ние отговаряме само за международните стандарти, които трябва да се спазват, а ние ги спазваме. Обвинения от страна на Русия не приемам. Мога да кажа, че си има междуведомствена комисия за експортен контрол, която трябва да отговори на тези въпроси, които ми задавате във връзка с оръжието. Трябва да бъде проведено разследване и да се разбере как би могло наше оръжие да стигне дотам. Но Русия има там безброй оръжия“, обясни външният министър в оставка.

България, ЕС, НАТО

Митов заяви, че нашата икономика е пострадала най-малко относно въведените санкции от ЕС срещу Русия и е категоричен, че ще бъде проблем, ако България напусне НАТО – “Българската икономика е най-малко пострадала във връзка със санкциите, касаещи Русия. Ако България бъде извадена от НАТО, ще е проблем. Чуваме го оттук-оттам. А това не е добре. НАТО е най-големият гарант за сигурността на България. 70% от военния потенциал на света е в този съюз. Националната сигурност на страната ни зависи изключително от него“, каза Митов и осъди убийството на руския посланик в Анкара като вандалски акт и обяви, че външното ни ведомство е реагирало светкавично –  “Българските служби винаги взимат съответните мерки за сигурност, когато има опасност или предупреждение за атаки. Тероризмът не подбира националности, всеки може да стане жертва на терора“, поясни той.


Share Follow

Leave A Reply