Преди 20 години на днешния ден, хиляди недоволни от така наричаната и до ден днешен Виденова зима излизат на площада. Атакуват сградата на парламента. Хиперинфлацията, фалитите на банки, заплатата от няколко долара, празните витрини на хранителните магазини, въвеждането на купонната система -всичко това събира хората пред Народното събрание и те щурмуват сградата. Правят опит за погром и палеж.

Успяват да нахлуят в сградата на парламента, въпреки опитите на президента Петър Стоянов да ги успокои. Опитът на полицията да ги спре се оказва неуспешен. Депутатите са евакуирани, а часове по-късно в ранните часове на нощта полицията отблъсква протестиращите. Десетки са ранени.

 

10-97-2

Премиерът Жан Виденов подава оставка, като от БСП имат намерение да съставят второ правителство начело с Николай Добрев. По-късно партията се отказва от опитите за съставяне на правителство, а Добрев връща мандата на президента Стоянов. Назначено е служебно правителство начело със Стефан Софиянски.

Предсрочните парламентарни избори са спечелени убедително от Обединените демократични сили – СДС, Демократическа партия, Български земеделски народен съюз (БЗНС), Българска социалдемократическа партия (БСДП). Втора остава БСП и трети са Обединението за национално спасение (БЗНС-Никола Петков, Движение за права и свободи (ДПС), Зелена партия, Партия на демократическия център, Нов избор, Федерация Царство България). В парламента тогава влизат и Евролевицата и Българският бизнес блок на Жорж Ганчев.

10-97-1

Събитията от 10 януари 1997 година определиха посоката на развитие на страната в следващите десетилетия. Никой дотогава не вярваше, че ще станем член на ЕС и НАТО. Още повече в такива сравнително кратки срокове – от подаването на молбите – до приемането в двете организации.

За левицата “10-ти януари 1997-ма” е държавен преврат. За Обединените демократични сили (по-точно това, което остана от ОДС), тази дата е отдавна забравена, въпреки че точно щурмовете на площадите тогава ги доведоха на власт.

 

 

 


Share Follow

Leave A Reply