България трябва да продължи да бъде доверен партньор и достоен член на НАТО. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който днес награди с висше офицерско звание и висши държавни отличия военнослужещи от Българската армия. Генерал Константин Попов беше награден с орден “Стара планина” първа степен с мечове за изключително големите му заслуги за развитието на Българската армия. Бригаден генерал Боян Ставрев бе удостоен с орден “За военна заслуга” първа степен за особения му принос за развитието на Българската армия, а полковник Иван Ортомаров получи висше офицерско звание “бригаден генерал”.

България, ЕС, НАТО

”Искам да изразя личната си признателност, аз работих с вас, научих много от вас, заедно бяхме добър екип и постигнахме много. В последните години ,без да замитаме нито един проблем на българската армия, действахме коректно, посочвахме проблемите, за да ги решим. Вие действахте смело ,поехте политическа отговорност, постигнахте много, не всеки беше на ваша страна, не всички ще ви кажат благодаря, но не затова сте тук – вие сте тук заради вътрешното си убеждение кое е правилно и кое не, обърна се той към военнослужещите”, посочи Плевнелиев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Държавният глава обясни, че има много работа за вършене в държавата и има място за всеки, който иска да й служи, Той подчерта, че планът и програмата за развитие на въоръжените сили трябва да се изпълнява бързо и отговорно. Плевнелиев добави, че България няма как да бъде изолирана от негативните процеси, които текат по целия свят – ”Рекордният брой кризи, бежанци, терористични атаки, заплахи в близост до нашите граници ни карат да бъдем осторожни, да действаме на високи обороти , да бъдем отговорни”, каза Росен Плевнелиев.

Генерал Константин Попов, снимка: МО

ген. Константин Попов, снимка: МО

Ген. Константин Попов от своя страна отбеляза, че отличията са отличия за българското офицерство, за тези, които са символ на морал, чест, достойнство, които поставят общите интереси над личните – ”Мисля ,че работихме изключително интензивно, и особено през последната година и беше постигнато немалко”, отбеляза Попов и припомни участието на въоръжените ни сили в мисиите и операциите по ликвидиране на бедствия, по търсене и спасяване, по подготовка и тренировки за противодействие на тероризъм, както и охраната на държавната граница.


Share Follow

Leave A Reply