Днес ще се проведе гласуването в Европейския парламент, което ще определи кой ще бъде новият председател на парламента в следващите две години и половина. Тайното гласуване ще се проведе от 10.00 часа българско време след три минутни презентации на всеки кандидат. Досегашният председател Мартин Шулц обяви, че ще се върне в политиката в родната си страна Германия.

SchultzДосега са обявени седем кандидата, но нови кандидатури могат да се появят преди всяко от трите гласувания. Кандидатите до момента са: Ги Верхофстад, АЛДЕ (Белгия); Елеонора Форенза, Европейска обединена левица – Северна зелена левица (Италия); Джийн Ламбърт, Зелените/Европейски свободен алианс (Обединено Кралство); Джани Питела, Прогресивен алианс на социалистите и демократите (Италия); Лауренцио Ребега, „Европа на нациите и свободите“ (Румъния); Хелга Стевенс, Европейски консерватори и реформисти (Белгия); Антонио Таяни, Европейска народна партия (Италия).

Антонио Таяни, снимка: AFP/Getty Images

Антонио Таяни, снимка: AFP/Getty Images

Фаворити засега са двамата италианци – Таяни и Форенза, пише агенция „Ройтерс“. При победа на Таяни ЕНП ще държи трите най-важни поста в Европейския съюз – председателството на ЕП, ръководството на Европейската комисия (в лицето на Жан-Клод Юнкер) и председателството на Европейския съюз (заето от Доналд Туск).

Въпреки това изборите се очертават изключително оспорвани, тъй като широката коалиция между Европейската народна партия (ЕНП) и Прогресивният алианс на социалистите и демократите (С&Д) се разпадна. Очакваше се социалдемократите да подкрепят кандидата на ЕНП.

STRAATSBURG - Vlaggen voor het gebouw van het Europese Parlement. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

STRAATSBURG – Vlaggen voor het gebouw van het Europese Parlement. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Ако никой от кандидатите не спечели абсолютно мнозинство от подадените валидни гласове по време на първите три гласувания, председателят ще бъде избран с обикновено мнозинство в четвъртия и последен тур, който ще се проведе между двамата кандидати с най-висок резултат.


Share Follow

Leave A Reply