АБВ и „Движение 21“ се споразумяха за съвместно участие на изборите.
Подпис под коалиционното споразумение положиха лидерите на двете формации Татяна Дончева и Константин Проданов. В залата присъстваше и Георги Първанов.

Според Константин Проданов двете формации осъзнали, че лявото в настоящия си вид е неефективно. „Трябва да има ляво обединение. Има близост между партиите. Имаме и различия“, изтъкна Проданов и допълни, че амбицията им е да дадат реална, смислена алтернатива.

5297953

снимка: БГНЕС

По думите му преговорите били дълги и интензивни, като по този път изчистили идейните мини, които в бъдеще биха взривили коалицията.

„Нито една от двете формации не прави компромис с идентичността си“, посочи Константин Проданов. Двете формации са „единни в многообразието си“, изтъкна той, позовавайки се на мотото но ЕС от преди години.

Според Татяна Дончева истински политици, които осъзнавали истинските проблеми, могат да пренебрегнат миналото. Вижте примера на патриотите, призова тя и обясни как те загърбили различията си в името на общите решения.

5297948

снимка: БГНЕС

Образованието и културата да бъдат национален приоритет, изтъкна още тя и заяви, че ще настоява за промяна в Конституцията за реална съдебна реформа.

От изказването й стана ясно, че новата коалиция възприема себе си като интелектуално превъзхождаща БСП. Младите в коалицията имали амбицията да докажат, че са по-добри от своите връстници в БСП, обясни тя. „БСП има свой път, ние имаме наш път“, коментира столетницата и Константин Проданов.

Амбицията на коалицията е да изведе лявото като престижна марка.


Leave A Reply