Необосновано е искането за сериозно увеличение на цената на водата. Съгласно официално становище, внесено в КЕВР, Столичният общински съвет като принципал и концедент на „Софийска вода“, е изразил позицията си за необоснованост на сериозно покачване на цената на водата. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Заседание на КЕВР снимка: БГНЕС

Заседание на КЕВР
снимка: БГНЕС

Фандъкова обясни, че на заседанието на Комисията е имало спекулации по отношение на позицията на Столичната община по темата. Столичният общински съвет е изпратил своевременно своята позиция, подчерта кметът и допълни, че преди време е поискала пълна проверка на „Софийска вода“ от страна на регулатора по отношение на данните, които те представят, за да обосноват исканото увеличение – “Имам информация, че проверката е приключила, но все още няма доклад по този въпрос“, отбеляза Фандъкова, която настоява да се обвържат резултатите на проверката с обсъждането на цената.

столична община

снимка: БГНЕС

В позиция на председателят на СОС Елен Герджиков, получена в БТА, се посочва, че ценовото предложение към бизнес плана на „Софийска вода“ не е икономически обосновано. В позицията е посочва, че това е становището на Столичната община, подкрепено с решение на СОС от 24 ноември 2016 г. и изпратено до КЕВР. Изтъкването на нормата на възвръщаемост като основна причина за увеличение на цената на водата в момента е неприемливо. От една страна, защото нормата на възвръщаемост от 17 на сто е определена през 1999 г. в концесионния договор и до момента този процент не е бил причина за вдигане на цената. От друга срана, защото при последното увеличение на цената през април миналата година с 3,4 на сто нормата на възвръщаемост беше същата като сега, когато регулатора приема увеличение от 18 на сто.

чешма, вода

снимка: Pinterest

В последните години Столична община води разговори за предоговаряне на нормата на възвръщаемост, но до момента дружеството категорично отказва да се съгласи. В своето становище СОС обръща внимание на КЕВР на силното подценяване в бизнес плана на прогнозните количества употребена вода в следващия регулаторен период, които от своя страна са основен ценообразуващ фактор.


Leave A Reply