Новата цена ще влезе в сила от 1 март, а на 28 февруари ще се вземе окончателното решение с колко ще бъде повишена цената на водата в столицата. Това обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в края на общественото обсъждане на доклада на комисията. Той предвижда увеличение с 18 на 100 на цената.

Иван Иванов

Иван Иванов

КЕВР проведе днес първо обществено обсъждане на поисканото увеличение на цената на водоснабдяването. От Федерацията на потребителите заплашиха Иван Иванов с оставка и се заканиха да организират протести пред сградата, ако той допусне цената на услугата да бъде увеличена от началото на март приблизително с 32 стотинки на кубик. Граждански организации пък определиха новата цена като “скалъпена“, чиято единствена цел има да покрива изтегления от “Софийска вода“ АД заем от 52 млн. евро и изчислиха, че на година столичани плащат по 3 милиона лева за погасяване на кредита.

Заседание на КЕВР снимка: БГНЕС

Заседание на КЕВР
снимка: БГНЕС

Представителят на Столична община обясни, че в момента не се разработва становище, с което да реагират на така предложените цени. От своя страна представителите на етажната собственост са твърдо против заложената идея колекторски фирми да събират вземанията. Единствената забележка на синдикатите беше, че при заложена 64 млн. лева печалба, заплатите на служителите остават мизерно ниски. Всички организации и граждани, които се включиха в дискусията, могат да депозират писмено своите становища до Комисията.

 


Leave A Reply