Най-големите протести в Румъния от 25 години насам, спорен закон, искания за оставка и надеждата за промяна, с която северните ни съседи излязоха по улиците. Informo разговаря с Богдан Берар, един от стотиците хиляди протестиращи, за да ни разкаже за настроенията по време на демонстрациите в малките градове на страната. Той е на 23г., живее в Алба Юлия, учи във факултета по история и филологии към местния университет и се занимава се с театър и графичен дизайн.  Възмутен е от случващото се в родината му и за това е изключително активен в борбата за промяна.

Bogdan Berar

Bogdan Berar

Чуваме различни политически коментари на случващото се в Румъния, но разкажи ми вашата гледна точка, на гражданите. Какво се случва? Защо излязохте на улицата?

Правителството гласува закон за корупцията. Той гласи, че ако злоупотребиш със служебно положение и откраднеш 200 000 леи от държавата, ти си чист. Представи си, все едно да открадна кола и да не ида в затвора. Можеш да ощетиш страната, да си вземеш парите и това не е криминално деяние. Защото има един мъж, свързан с парламента, който е осъждан и трябваше да е в затвора. За да избяга, той прокара този закон.

За кого говориш?

Казва се Ливиу Драгнеа. (бел.ред. лидерът на управляващата социалдемократическа партия) Той искаше да стане  министър-председател, но законът не му позволява заради присъдата. Но той контролира парламента. И ако каже „Прокарайте този закон!“ – те го правят.

Liviu Dragnea

Ливиу Драгнеа

Лошо е защото се опитваме да спрем корупцията, а тези мъже я промотират. Всичко това се прави заради него, за да може да краде пари от държавата. А сегашните закони – те не са в състояние да го спрат.

Европейската общественост вече реагира на случващото се в Румъния. Чухме заплахи от страна на Германия, че ако законът бъде приет ще изгубите правото си на глас в ЕС.

Да знам, но Драгнеа не се интересува. Законът му трябва.

Правителството не реагира ли на заплахата?

Правителството се контролира от него. Неговата партия има мнозинство. Така че нищо не правят. Опозицията се опитва, но хората – те са тези, които са на улицата и които ще пробват да го спрат.

А вярваш ли, че ще успеете?

Може би. Но важното е да усещат натиска.

Protest-Romania-381916

Сега е толкова опасно за нашата страна и за хората. Мъжете от парламента плащат на футболни запалянковци, на ултраси, да идват на улицата и да се бият с полицията, а и с нас. Ние не искаме да използваме сила. Хората, които наистина са навън да протестират, не са агресивни.

Да, видях, че дори носите цветя на полицаите. Разкажи ми како е усещането на самите протести.

Вчера тук, във Алба Юлия, бяха излезли около 6 000 души, което е много, защото това е малък град. В Букурещ са стотици хиляди.  Повечето от младите се борят срещу това. Но и не само те. Всички хора – и деца, и възрастни. Срещнах един мъж в инвалидна количка. И, уау, беше толкова красиво и впечатляващо да видиш един инвалид сам, на улицата, да протестира и да се опитва да направи нещо за бъдещето.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Всички хора са пълни с омраза. Драгнеа демонстрира мнението, че ние сме глупаци и идиоти, но не е така. Ние сме пълни с надежда. Не използваме сила, не използваме насилие. Опитваме се да направим нещо с добро.

Когато ставам свидетел на всичко това съм много емоционален, виждайки сплотеността на румънците, защото принципно сме доста разединени. Но сега, в този момент, всички хора са толкова обединени, за да направят една добра страна, един добър закон. Толкова съм щастлив, че застанахме зад това заедно. Толкова е красиво, особено тук. (бел.ред. Алба Юлия е градът, в който е обявено Съединението на Румъния). Как да го опиша, това  е нещо, което чувства един цял народ.


Leave A Reply