Изборът на лидер на БСП да става единствено и само чрез пряко гласуване, в което да участват най-малко половината от членовете на партията. Тази поправка в устава, предложена от Корнелия Нинова, се очаква да предизвика остри спорове на заседанието на 49-ия конгрес в НДК днес.
Оставката на лидера на партията ще може да се взема също от най-малко половината от членовете й, които трябва да направят искане за това. Според последното преброяване в БСП членуват малко над 100 хил. души, което значи, че половината са поне 50 хил.

БСП

Предвижда се още правомощията на лидера да се прекратяват предсрочно и по негово искане, както и при невъзможност да изпълнява задълженията си повече от шест месеца. В такъв случай функциите му ще се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на Националния съвет.
В момента устава на партията предлага два варианта за избор на лидер – пряк и от делегати на конгреса, но засега в най-новата история на БСП не е прилаган първият. Лидерите на партията са избирани от делегати на конгреса, които са около 800.

Бузлуджа, 2016 г.

Ако поправката бъде одобрена днес, не се очаква да се стигне до спешен пряк избор.
В предложенията си Нинова запазва поправката на Сергей Станишев, а именно – лидерът на БСП да има право на 2 пълни мандата, или 8 години начело на партията. Предлага се и мандатност за депутатите, които след 12 години в парламента няма да могат да се кандидатират за нов мандат. Не се предвижда обаче народни представители да бъдат вадени от парламента, ако по време на мандата навършат тавана от 12 години.

Сергей Станишев с новия лидер на БСП Корнелия Нинова снимка: БГНЕС

Според текстовете за мандатност кандидати за депутати няма да може да бъдат някои от дългогодишните парламентаристи на БСП като Янаки Стоилов, Михаил Миков, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов.


Leave A Reply