България полага всички усилия на своята външна граница да защити всички европейски граждани и носи своята част от солидарността. Разчитаме на още по-голяма европейска солидарност, не само с помощ като хора, техника и ресурси, но и като дългосрочно оперативно планиране за справяне с мигрантската криза. Това заяви по време на пресконференция президентът Румен Радев, който е на официално посещение във ФРГ. “Разчитаме на по-голяма предсказуемост и ангажираност на всички държави от ЕС за подкрепа на България в случай на рязко нарастване на мигрантската вълна, за подкрепа за по-скорошното ни членство в Шенген, за подкрепа в реадмисията на нелегалните мигранти на наша територия“, обясни Радев.

Румен Радев, Йоахим Гаук, ФРГ

Президентът Радев отбеляза, че нашата страна е изпълнила всички технически изисквания за членство в Шенген и сме доказали ,че защитаваме външните граници на Европа по утвърдените критерии за Шенген – “Това, че отделни държави още не приемат България за готов член на Шенген означава, че тези технически критерии започват да се комплицират с политически и други критерии“, каза Радев и коментира, че няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до визовата информационна система, до шенгенската информационна система и допълни, че липсата на достъп до тези системи повишава риск за всички европейски граждани. Според него Европа трябва да има механизми за бързи и гъвкави решения – “Силата на Европа трябва да бъде не в потушаването на кризи, а в тяхното предвиждане и неутрализиране“, коментира българският президент и добави, че силата на съюза е в солидарността.

Румен Радев, Йоахим Гаук, ФРГ

Радев отбеляза, че неслучайно първото му посещение е в Германия и това е знак за изключителното значение на отношенията между двете държави и поясни, че Берлин е наш стратегически, икономически и инвестиционен партньор. Държавният глава добави, че споделените ценности и отговорности на Германия и на България са за постигане на общата цел – силна, просперираща и сигурна обединена Европа и според него има огромен потенциал за развитие на сътрудничеството между двете държави и отбеляза, че страната ни е отворена за немския бизнес и ще работи все повече за установяване на стабилна и прогнозируема бизнес среда – “Имаме твърдата решимост да обединим усилията в България на всички институции, на гражданските организации, на партиите, на цялото общество за ефективна борба с корупцията и престъпността, за създаването на прозрачни и ясни условия за бизнеса в България“, подчерта президентът.

Румен Радев, Йоахим Гаук, ФРГ

Държавният глава отбеляза, че сътрудничеството между двете страни няма да се ограничава в сферите на сигурността и бизнеса, а и в науката, образованието и културния обмен.
Федералният президент Йоахим Гаук посочи от своя страна, че е важно да се отчете колко активно България се ангажира в защитата на европейската външна граница и обясни, че Европа в следващите месеци и години, трябва да се ориентира по нов начин – “Европа през следващите месеци и години ще трябва да се ориентира по нов начин. Трябва да се изясни на колкото може повече хора колко удачен е европейският проект, колко благоприятен. Мнозинството от германското население има положително отношение към Европа. В европейския модел е бъдещето на България, затова е важно ние като германци да разберем, че европейската идея трябва да бъде засилвана в България чрез прояви на солидарност, коментира президентът на ФРГ. Гаук поясни, че в Германия и Европа се интересуват от вътрешнополитическото предизвикателство, което България трябва да преодолее, а именно борбата с корупцията – “Знаем, че от дълго време се работи и се надяваме скоро да има резултат“, посочи президентът Гаук.

Румен Радев, Йоахим Гаук, ФРГ

Преди срещата двамата президенти поздравиха български и немски ученици, които бяха дошли да наблюдават официалната церемония по посрещането. Учениците разказват, че са искали да видят президентът Радев и церемонията им е направила голямо впечатление. В рамките на посещението си Румен Радев ще открие икономически форум, а по-късно ще разговаря с негово високопреосвещенство Антоний – Западно и Средноевропейски митрополит.


Leave A Reply