Световната правозащитна организация ”Амнести интернешънъл” обвинява сирийския режим, че е екзекутирал чрез обесване в затвор близо до Дамаск близо 13 000 затворници в продължение на години Това съобщават агенциите ”Ройтерс” и ”Франс прес”. В доклад, озаглавен “Кланица на хора: обесвания и масово унищожение в затвора Сайдная”, организацията съобщава, че поне веднъж седмично между 2011 и 2015 година групи, наброяващи между 20 и 50 затворници, са били изправяни пред съдебни процеси по бърза процедура, след което са пребивани и обесвани посред нощ в най-дълбока тайна.

Президентът на Сирия Башар ал Асад, снимка: БГНЕС

Президентът на Сирия Башар ал Асад, снимка: БГНЕС

”Амнести интернешънъл” се позовава на разговори с 84 очевидци, сред които надзиратели, затворници, адвокати и съдии. “В тези процеси те остават с вързани очи. Не знаят кога и как ще умрат, докато окачат въжето на врата им. Повечето жертви са били цивилни, смятани за опоненти на режима на президента Башар ал Асад. Други са били бивши военни, заподозрени в измяна на режима. От тях били изтръгвани признания с изтезания. Екзекутираните затворници били погребвани в масови гробове извън столицата, а семействата им били държани в неведение за съдбата им”, става ясно от доклада на организацията.

amnesty-intl-logo

снимка: amnesty.org

Специалисти, които работят в структурите на световната организация смятат, че това са военни престъпления и престъпления срещу човечеството, които вероятно продължават и досега. ”Амнести” приканва ООН да разследва данните в доклада – ”Поддръжниците на сирийската държава, по-конкретно Русия, която е постоянен член на Съвета за сигурност, и Иран, трябва да осъдят екзекуциите без съд и присъда и политиката на унищожение на хора на сирийската държава и да направят каквото могат, за да ги прекратят. Хиляди затворници са задържани във военния затвор Сайдная – един от най-големите в Сирия, на 30 километра северно от Дамаск. ”Амнести” обвинява сирийския режим в политика на унищожение и в системни изтезания на затворниците, които са лишавани от храна, вода, лекарства и медицински грижи”, се посочва в доклада.

UN ООН

снимка: Уикипедия

Миналата година ООН обвини сирийската власт, че води политика на унищожение в затворите. Сирийският режим досега е отхвърлял подобни доклади за изтезания и екзекуции без съд и присъда в годините на гражданската война. Над 310 000 души бяха убити и милиони избягаха от домовете си от началото на конфликта в Сирия.


Share Follow

Leave A Reply