Министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов разпореди на Агенция „Пътна инфраструктура“ до 14.00 часа днес да бъдат предложени варианти за спешно възстановяване на двупосочното движение в лявата тръба на тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“.

Спас Попниколов – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

Спас Попниколов – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

Условието е и да бъдат осигурени безопасни условия за движение на моторни превозни средства за целите и нуждите на републиканската пътна мрежа. Това съобщават от пресцентъра на регионалното министерство. За целта министър Попниколов изиска АПИ да мобилизира целия си инженерен и административен ресурс и капацитет.

ечемишка

По-рано през деня, стана ясно, че през 2005-та година при управлението на тройната коалиция, фирма печели обществена поръчка за ремонта на тунел “Ечемишка”.

Справка в регистрите на Агенцията за обществени поръчки показва, че обществената поръчка е обявена на 20 март 2005 – а година. Още тогава тунел “Ечемишка” на автомагистрала “Хемус” е определен за опасен и създаващ предпоставки за пътно-транспортни произшествия.
Поръчката е спечелена от Консорциум “Техностил 2001 – Курортно строителство”, за която вестник “Капитал” твърди, че е свързана с ДПС. Компанията получава авансово 2,5 милиона лева, но така и не започва работа.

Лиляна Павлова Снимка: БГНЕС

Лиляна Павлова, Снимка: БГНЕС

След като няма извършен ремонт, преди няколко години регионалният министър Лиляна Павлова завежда дело и съди фирмата, за да върне парите. През 2015-а вече има констатирани проблеми в двете тръби, а според специалистите тръбата в посока Варна е в по-лошо състояние и се налага ремонт. През 2016-а той започва, а движението се пренасочва само в едната тръба. През февруари 2017-та, лампа в тунел “Ечемишка” падна върху движещ се автомобил и уби жена.


Share Follow

Leave A Reply