Шест партии подписаха договор за новата коалицията „БСП за България“. По този начин те стават част от новата лява коалиция. Това стана ясно по време на пресконференция на лидера на БСП Корнелия Нинова по повод коалиционната политика на партията – “Току-що подписахме договора за новата коалицията, която се казва “БСП за България“, обясни Нинова и припомни, че новото име на коалицията е било утвърдено от заседанието на XLIX Конгрес на столетницата. Тя уточни, че новата коалиция не е механичен сбор от партии за употреба на власт и за субсидии, а е политически съюз от съмишленици и екип от партии, които споделят платформата на БСП и които имат реални последователи.

Корнелия Нинова снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова
снимка: БГНЕС

Според думите й в миналото на партията са правени съюзи, само за да се влезе във властта – “В БСП повече няма да правим такива коалиции. В коалиция „БСП лява България“ са били 13 партии, а днес е подписан договор в следния състав: ПП „Екокласност“, „Нова зора“, Комунистическа партия на България, Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ и Политически клуб „Тракия“, като до 11 февруари партия Социалдемократи ще вземе решение дали да се включи в коалицията“, поясни Нинова. Тя допълни, че лошата практика досега е била част от коалиционните партньори на БСП да се изявяват на местни избори.

снимка: пресцентър БСП

снимка: пресцентър БСП

“Край с тази безпринципност. Това е коалиция за дълъг път, за всички видове избори“, заяви лидерът на социалистите и посочи, че в договора съществува изричен текст, който гласи, че “партия, която се регистрира самостоятелно за участие в избори, се изключва от коалицията“ – “От други ден започваме разширяването на коалицията с подписване на двустранни споразумения с около 10 граждански структури, патриотични съюзи, съюзи на потребители и  студентски съюзи“, обясни Корнелия Нинова.


Leave A Reply