Експлозия е станала в атомна централа „Фламанвил” във Франция, съобщава Франс прес. Според изданията няколко души са ранени от взрива, но не се съобщава за опасност от изтичане на радиация. Властите сочат, че един от двата реактора на обекта е бил изключен след аварията.

Високопоставен местен служител е посочил, че причината за аварията на АЕЦ „Фламанвил“ в Северна Франция е предизвикан от вентилатор, който е избухнал извън ядрената зона на обекта, предаде AFP. „Всичко свърши. Екипите за справяне с извънредни ситуации напускат“, заяви представителя на местните власти Жак Витковски. Той добави, че петимата пострадали при инцидента са вдишали пушек, но не е имало по-сериозни наранявания.

Взривът е станал около 10 часа местно време във вътрешно помещение в централата. Ядрената централа във Фламанвил има два реактора, построени съответно през 1986 и 1987 г. Трети такъв пък се строи и ще бъде завършен в края на 2018 г.
flamanvilkarta
„Това е голямо събитие, но не е ядрен инцидент“, заяви местния представител на властите Оливие Мармион, след взрива в АЕЦ „Фламанвил“, разположен на 25 км. западно от град Шербур. Няма опасност от радиоактивно замърсяване.

Според аварийните екипи експлозията е стана в „сърцето“ на атомната електроцентрала, но извън зоната на реактора.

АЕЦ „Фламанвил“ е разположена на брега на пролива Ламанш на 29 км западно от град Валон. Действащите два блока, всеки от които с 1300 МВ мощност, са пуснати в експлоатация през 1986 и 1987 година.
През 2004 г. е взето решение за изграждането на трети блок от ново поколение с мощност 1650 МВ, който е разработка на френската корпорация „Арева“. Реакторът е трябвало да бъде пуснат в експлоатация през 2012 година. На няколко пъти обаче срокът е преместван заради забавени доставки и от съображения за сигурност. Към момента датата за пускане в експлоатация на блока е краят на следващата година.
В АЕЦ „Фламанвил“ към момента работят 1500 души. В историята на съоръжението не е имало сериозни инциденти, които да надхвърлят второ ниво или повече от скалата на ядрените събития INES.


Leave A Reply