Първият български филм за свети Лука Кримски „Светителят хирург” ще бъде представен по тв „Европа” на 13 февруари в 19.05 часа. Премиерната прожекция обаче ще бъде в Драматичния театър „Н. О. Масалитинов” в Пловдив на 11 февруари в 11 часа пред погледа на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и всички членове на Светия синод.

лука

Св. Лука Кримски

Това ще се случи в рамките на конференцията „Дни на свети Лука”. Ще бъдат представени две книги за великия чудотворец – „Светителят хирург” и „… Бърз помощник… чудесата на свети Лука”. Филмът е създаден с благословението и по молба на Пловдивския митрополит Николай, който е и организатор на конференцията, посветена на свети Лука. Екипът при създаването на православните филми е неразривен. Ангел Бончев е автор, оператор и режисьор, както и на предходните 2 духовни проекта – „Чудотворецът св. Нектарий” и „Светият град – Асеновград”.

В продължение на почти 2 години Бончев, заедно с Емилия Маринова и Боряна Букикова-Пунчева работиха над новата лента. През месец октомври миналата година владиката прие като дар от Руската православна църква частица от нетленните мощи на светителя хирург. На конференцията, която ще е в навечерието на честванията по случай десетата годишнина от интронизацията на владиката Николай начело на Пловдивската епархия ще присъстват всички членове на Светия синод.

рака лука

раката с мощите на Св. Лука

На 12 февруари ще се извърши архиерейска света литургия с гости от почти всички поместни църкви. Филмът „Светителят хирург” разказва хронологично живота на светеца. В него са включени двама живи негови роднини, които споделят своите спомени за свети Лука.

монахиня

„Заснели сме и една вече покойна монахиня, която е била кръстена от свети Лука в една стая, а не в църква, заради забраната по това атеистично време да бъдат кръщавани деца, но монахиня Анна много добре помни този важен ден от живота си. В лентата са включени архивни кадри, някои от които на самия православен светител (видео и снимки). Голяма част от филма е сниман в Симферопол, където се покоят неговите мощи. Показва се нагледно денят, в който се отбелязва неговата памет (11 юни по стар стил). Изключително атрактивен филм за вярващите православни християни, а и за хората, които се колебаят във вярата си. Разказваме и 2 от чудесата на светеца с личните истории на двама души, които са убедени, че лично свети Лука е взел участие в тяхната съдба.

Той е сред най-почитаните православни светци на 20-и век (архиепископ, изповедник, мъченик и безсребреник). Освен това е сред водещите хирурзи на века заради откритията му и разработките в сферата на местната упойка (т.нар. регионарна анестезия). Благодарение на свети Лука и в днешно време ние се ползваме от неговите трудове. Свети Лука Кримски е сред най-добрите хирурзи с принос и в гнойно-септичната хирургия в доантибиотичната ера. Той е нямал неуспешна операция. Според духовни лица по време на операциите ръката на светителя хирург е била направлявана от Божията десница. Доказано негова е и първата трансплантация от животно на човек, като заради липсата на конци при тази операция той е използвал за шевовете косите на пациента. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича хората, свети Лука всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се. От богословска гледна точка през живота си той е произнесъл 1250 проповеди, като Съветът на Московската духовна академия нарича неговите трудове изключително явление.“, разказва авторът на филма Ангел Бончев.


Leave A Reply