Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати писмо до китайския си колега Си Джинпин в което отбелязва, че очаква да работи с него за развитие на конструктивни отношения, въпреки че двамата лидери все още не са разговаряли директно след 20 януари, предаде Ройтерс.

С писмото Тръмп благодари на Си за поздравителната телеграма след встъпването в длъжност на Тръмп и поздравява китайския народ за азиатската лунна Нова година, се казва в съобщение на Белия дом. „Президентът подчерта, че очаква да работи с президента Си за развитие на конструктивни отношения, които да са в полза на САЩ и Китай“, допълват от Белия дом.

снимка: New York Times

снимка: New York Times

Американският и китайски президент все още не са разговаряли след встъпването в длъжност на Тръмп. Дипломатически източници в Пекин заявиха, че Китай е обезпокоен Тръмп да не унизи Си в случай на телефонен разговор и да не се обърка нещо, което да изтече в американските медии. Миналата седмица президентът на САЩ затвори телефона на австралийския премиер Малкълм Търнбул след спор за мигрантите.

Външното министерство на азиатската страна не е отговорило на писмото.


Leave A Reply