Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще поиска прокуратурата да разследва причините за огромната авария, която вече пети ден остави без парно и топла вода източните квартали на София.

„Изключително тежки аварии, които оставиха без вода хиляди хора. Остраняването на проблема е много бавна дейност. Тази нощ отидох на място без предупреждение, за да проверя как се работи“. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ относно авариите в „Топлофикация“, оставили без парно няколко столични квартала.

Фандъкова

„Проверките ще започнат на всички нива, за да се установи начина на действие, никой не е застрахован от аварии. Трябва да кажем ясно, че вече съм възложила независима техническа проверка, казват, че повече от 20 години не е имало толкова тежка авария. В същото време, не по-малко тежко е и положението на хората. Ситуацията с инвестициите е такава, че много години не са правени подмени на топлопроводи, това започна да се случва в последните години, не бива да се рискува отопляването на милионния град“, категорична беше Фандъкова.

София, зима, сняг

„В най-тежките ситуации не блокирахме работата на града, градският транспорт се движеше в зимните условия“, изтъкна столичният кмет. Тя посочи, че се плаща на фирмите само за реално свършена работа. По думите й основният проблем са били тротоарите. „След повишаването на температурите веднага възложихме почистване от наносите, започнахме и миене на улиците, но го преустановихме заради минусовите температури.“

Йорданка Фандъкова коментира и мерките, които Столична община ще предприеме срещу замърсяването.“Заради повишените стойности на прахови частици Столична община прие пакет от мерки за справяне с мръсния въздух в столицата“, заяви Фандъкова. Пътна полиция и пътна инспекция още от вчера са започнали засилени проверки за дизелови коли без катализатори в София. Фандъкова обяви, че започва и по-сериозен контрол в пунктовете за технически прегледи на автомобили.

„Настояваме пред държавата да се създаде и стандарт както за въглища, така и за дърва, за да се намали количеството пепел, което те изхвърлят във въздуха при отопляването през зимата. Освен това се предвижда и контрол на социалните помощи за дърва и въглища“, обясни още Фандъкова. Кметът на София е категорична, че през януари за замърсяването в София силно допринася битовото отопление.спирка, автобуси, софия

А другата мярка, която предвижда кметството, за да се справи с мръсния въздух, е да компенсира с безплатен градски транспорт столичани в дните със замърсяване. Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че в момента се оформя докладът как да се случи това и при какви условия. Този доклад ще бъде гледан и най-вероятно подкрепен с мнозинство от Столичния общински съвет следващия четвъртък. Един от начините за компенсация с безплатно пътуване на софиянци в градския транспорт ще е според прогнозата за времето. Ако се очакват мъгли, които задържат мръсотията във въздуха, още от сутринта градският транспорт ще е безплатен“, каза още кметът на София.


Leave A Reply